Evangeliseren is niet mijn ding

Hoe start je met evangeliseren?

Leestijd: 2 minuten

Hoe start je met evangeliseren?

Een goed begin is het halve werk! Het is vaak lastig om ergens te beginnen. En evangeliseren is hiervan geen uitzondering. Hier volgen een aantal suggesties om te starten met evangeliseren. Het gemakkelijkste is om te beginnen met de mensen die je kent. Mensen die jou kennen. Dat voelt het prettigst.

Zoek naar momenten

Wees waakzaam en zoek naar momenten. Vandaag wil ik graag met je kijken naar het zoeken van momenten om je geloof te delen met mensen die je al eens gezien hebt. Ik geloof namelijk dat er vaak veel momenten zijn wanneer we goed opletten. Misschien heb je wel eens na zo’n moment gedacht: “Aiii, ik had eigenlijk iets over God moeten vertellen, maar dat heb ik niet gedaan…”. Kijk eens naar je dag… 

Gebaren die klein lijken doen meer dan je zou denken. Vooral in een tijd waar iedereen het druk heeft kunnen anderen dit juist waarderen. Misschien zie je elke ochtend je buren buiten staan. Nodig ze eens uit voor een kopje koffie. Of als je een boodschap doet, kijk of je iets lekkers voor ze kunt meenemen. Ga je met de bus of trein in de ochtend en herken je de chauffeur of conducteur? Groet ze vriendelijk met een grote glimlach en vraag ze hoe het vandaag met ze is. Of bij de koffieautomaat op werk, laat eens bij je collega’s vallen dat het zo leuk was in de kerk.

Het is makkelijker dan je denkt

Al deze manieren zijn mogelijkheden om een gesprek te beginnen. Je zult versteld staat hoe effectief oprechte interesse in de ander is. Zeker als mensen je al eens hebben gezien, stellen ze zich vaak heel snel open zodra je op een ontwapende manier een gesprek start.

Vertel over jezelf als christen

Wees er op voorbereid dat de ontvanger vragen kan stellen. Dat is een mooie opening om kort te vertellen over het evangelie. En nee, ik bedoel niet klets tegen die persoon met alle dingen die je de afgelopen jaren van de Bijbel hebt geleerd. Je zou daarentegen kort een van deze dingen kunnen vertellen:

  • Wat je persoonlijk gelooft
  • Waar je voor staat
  • En wat God in jouw leven al heeft gedaan

Bemoedig anderen

Soms is het belangrijk de ander te bemoedigen door het Woord. Als hij/zij door veel heen gaat op het moment, luister dan, en vraag eventueel of je voor hem of haar mag bidden.

Tot slot

We hebben kort besproken dat je in je eigen sociale kring kunt beginnen met evangeliseren. Hierbij heb ik het ook gehad over de momenten waar je op zou kunnen letten voor openingen. Je kunt deze openingen gebruiken om over Jezus te vertellen, waar je persoonlijk in gelooft, waar je voor staat of wat God al heeft gedaan in je leven. Zorg ervoor dat je andere mensen op een persoonlijke manier die dicht bij jou staat en bemoedig anderen waar je dat kunt.

Dit zijn natuurlijk slechts een aantal voorbeelden die je zouden kunnen helpen om laagdrempelig te starten, zonder veel druk, met mensen die al eens eerder heb gezien. Kun jij vandaag een moment vinden om je geloof met iemand te delen? Kan best spannend zijn, maar je zult zien dat het steeds leuker en gemakkelijker wordt.